10 Mythes Over Acne Ontkracht

Heb je te horen gekregen dat u geen chocolade meer mag eten omdat het uw acne kan verergeren? Wel, dat is fout!

Het is gewoon een mythe. Hoewel sommige voedingsmiddelen bij sommige mensen acne kunnen verergeren, hebben onderzoekers ontdekt dat het geen acne veroorzaakt!

Recent werk uit Australië suggereert dat een hoog koolhydraatrijk dieet bij sommige mensen kan leiden tot opflakkeringen van hun acne. De theorie is dat ernstige consumptie van hoge koolhydraten de overmatige productie van insuline stimuleert en daardoor is er meer insuline nodig om glucose in cellen te krijgen. Dit wordt insulineresistentie genoemd.

Er zijn mythes over zowel de oorzaken en de behandeling van acne. We zetten er voor u een paar op een rijtje.

1. Acne wordt veroorzaakt door seks

Wanneer u in de puberteit bent, ervaart uw lichaam hormonale veranderingen die leiden tot de ontwikkeling en rijping van uw seksuele kenmerken. Deze hormonale veranderingen kunnen ook acne veroorzaken. Acne wordt geassocieerd met deze veranderingen, maar niet met seks.

2. Make-up kan acne verergeren

Hoewel het waar is dat veel crèmes en lotions olien bevatten die uw acne kunnen irriteren, zijn er veel cosmetische producten op de markt voor de sensitieve huid. Zonnebrandcremes, moisturizers en make-up die de huid niet irriteren of tot de extra ontwikkeling van acne van comedonen leiden, worden respectievelijk bestempeld als “niet-acnegeneic” en “niet-comedogeen”.

3. Acne wordt veroorzaakt door een onzuivere huid

Als u acne heeft, betekent dit niet dat uw huid vuil is. Wat er wel donker kan uitzien, zijn de bekende zwarte puntjes. Deze bestaan uit melanine, het pigment dat uw huid zijn natuurlijke kleur geeft.

Het extra schoonmaken en scrubben van uw huid zal niet meteen helpen tegen uw acne. Meer nog, overmatig reinigen kan het het erger maken. Vergeet niet dat de oorzaken van acne liggen bij de olieklieren. Deze zitten goed verstopt onder het huidoppervlak. Overmatig wassen kan uw huid uitdrogen en irriteren, waardoor er ontstekingen en verergerende acne kunnen optreden. Het is het beste om uw gezicht twee keer per dag zachtjes te wassen met een milde zeep en vervolgens droog te deppen.

4. Alleen tieners hebben last van acne

Weer fout! U kunt op elke leeftijd acne krijgen. Zelfs baby’s kunnen er last van krijgen en ongeveer 25% van alle mensen tussen de 25-44 jaar heeft nog steeds acne. Veel volwassen vrouwen hebben last van puistjes vanwege de constante verandering van hun hormonen tijdens elke menstruatiecyclus. Sommige medicijnen, zoals de anticonceptiepil, kunnen bijdrage aan de ontwikkelingen van deze vervelende huidziekte.

6. Zonlicht helpt tegen acne

Hoewel het waar is dat blootstelling aan zonlicht uw bestaande puistjes zal helpen uitdrogen, doch zal het niet voorkomen dat zich nieuwe puistjes ontwikkelingen. Voor sommige mensen kan de zon hun acne zelfs erger maken. Daarenboven kan het gebruik van acne medicijnen, zoals tetracycline en retinoïden uw huid overgevoelig maken voor de zon wat kan leiden tot ernstige zonnebrand. Als u van plan bent om te zonnen, is het altijd verstandig om een zonnebrandcrème met een SPF van 15 of hoger te gebruiken om uw goed huid te beschermen.

7. Acne wordt veroorzaakt door stress

Terwijl de gewone stress van het dagelijks leven geen invloed heeft op acne, kunnen sommige medicijnen die worden gebruikt om mensen met ernstige stress te behandelen, acne als bijwerking hebben. Als u denkt dat u acne kunt hebben vanwege een geneesmiddel dat u is voorgeschreven voor stress of depressie, moet u hierover met uw arts praten.

8. Acne wordt veroorzaakt door sommige voedingsmiddelen

In grote klinische onderzoeken zijn er geen duidelijke verbanden gelegd tussen voedsel en acne. Echter, kunnen sommige voedingsmiddelen acne erger maken voor sommige mensen.

Als u vermoedt dat een bepaald voedingstype uw acne verergert, kunt u zelf ontdekken of het tot de ontwikkeling van puistjes leidt door dat product gedurende 2-4 weken te vermijden. Als uw verbetering opmerkt, dan is het mogelijk dat u gelijk had. Na een onderbreking van een paar weken, kunt u proberen het verdachte voedsel weer te eten om te zien of u nog een opflakkering van uw acne krijgt.

Vergeet niet dat over het algemeen een gezonde, evenwichtige voeding de beste keuze is, en dat lekkere dingen zoals chocolade en friet moet met mate worden gegeten. Natuurlijk kunnen chocoladeliefhebbers af en toe nog steeds genieten van chocolade zonder zich zorgen te maken over de gevolgen ervan.

9. Een puistje uitknijpen is de beste manier om er snel van af te komen

Het puisten uitknijpen kan de cellen onder uw huid beschadigen en ervoor zorgen dat het puistje ontstoken raakt of een permanent litteken achterlaat. Hoe verleidelijk het ook is, u zult er op de lange termijn beter aan doen om ze met rust te laten en ze op zichzelf te laten genezen. Zelfs als ze er walgelijk uitzien.

10. Ik kan niets doen om mijn acne te behandelen

Dit is pertinent onwaar. Hoewel uw acne op termijn op zichzelf kan verdwijnen, kan het permanente littekens op uw huid achterlaten die voorkomen hadden kunnen worden als u actie had ondernomen door uw acne tijdig te behandelen. Deze littekens kunnen ook uw eigenwaarde schaden. Er zijn vele behandelingskeuzes beschikbaar vandaag de dag. Praat met uw arts over welke behandelingen geschikt zijn voor u.