Acne op latere leeftijd

Vanaf de puberteit krijgen mensen te maken met acne. Dit wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. De acne verdwijnt vervolgens geleidelijk en de meeste mensen hebben rond hun 20ste vaak geen last meer van acne. Bij sommige mensen blijven deze acneklachten langer spelen. In zo’n geval spreekt men over volwassenenacne.

Mensen met volwassenacne hebben in de meeste gevallen een gevoelige huid. Dit in tegenstelling tot de vaak vette huid bij jeugdacne. Bij volwassen komt acne voornamelijk voor op de onderkant van het gezicht (onderkaak en de kin). Het zijn vooral dieper puistjes die makkelijk ontsteken en geen mee-eters, zoals hoofdzakelijk bij jeugdacne.
 

Vrouwen

Vrouwen hebben soms rond hun dertigste nog last van acne. Uit onderzoek blijkt dat 41% van de vrouwen tussen de 25 en 40 jaar soms nog last heeft van acne. Daarvan gaat het bij 17% om klinische acne. Klinische acne wil zeggen dat er meer dan zes ontstoken puisten zijn. Een deel van de vrouwen met klinische acne heeft tijdens de puberteit niet of nauwelijks last gehad van acne. Bij fysiologische acne (24% van de gevallen) gaat het om 1 of 2 ontstoken puisten.
 

Oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen als het gaat om volwassenenacne. We hebben hieronder de belangrijkste op een rij gezet:

▪ Menstruatie (vooral één week voor de menstruatie)
▪ Erfelijkheid (bij ongeveer de helft van de gevallen)
▪ Stress is een verergerende factor
▪ Bepaalde anticonceptiemiddelen kunnen acne bevorderen (progestatieve pil)
▪ Roken
▪ Zon (door UV/straling verdikt de huid, hierdoor kan de talg moeilijk uitvloeien en ontstaan puisten) 

Cosmetica kan bevorderlijk zijn voor de vorming van zogenaamde zwarte punten. In cosmetica komen pigmenten in poeders en bindmiddelen voor. Als je cosmetica gebruikt is het aan te bevelen om producten te gebruiken die de poriën niet verstoppen.

Behandeling

In sommige gevallen is het voldoende om bepaalde gewoonten te veranderen of te zorgen voor een betere levenshygiëne. Denk daarbij een stoppen met roken, het vermijden van de zon of het verminderen van stress. Bij hardnekkige acne is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts of dermatoloog. Hij kan u de pil tegen acne of een specifieke middelen tegen acne geven.