Acne rosacea: wat is het en hoe behandel je het

acne rosacea

Er zijn allerlei verschillende soorten van acne. Eigenlijk is acne ook meer een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen.

Wat bij de één acne is, hoeft dus bij de ander niet precies hetzelfde te zijn qua klachten terwijl het ook dan acne genoemd wordt.

Het is vervelend en komt vooral voor in het gezicht, waardoor veel mensen last krijgen van weinig zelfvertrouwen. Het is dus niet alleen een last voor de huid, maar ook voor het zelfvertrouwen van iemand.

Gelukkig zijn er oplossingen die werken bij acne, maar vaak is het wel een tijdje zoeken naar de juiste. Dit komt onder andere omdat er meerdere soorten acne zijn en bovendien werkt het ene middel voor iemand niet, terwijl het voor de ander wel werkt.

Het is dus lastig te zeggen of bijvoorbeeld een laser bij iemand gaat helpen. Dit is altijd een kwestie van uitproberen maar doe dit wel onder begeleiding van een dermatoloog.

De huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in problemen met de huid.

Acne rosacea

Er zijn dus allerlei verschillende in de soorten acne, maar waar het voornamelijk op neerkomt zijn problemen met de huid waarbij er puistjes komen. Deze komen het meest voor op het gezicht en het is bijzonder als het voorkomt op het onderlichaam. Ook het bovenlichaam kan puistjes krijgen dus het is niet vreemd om puistjes te krijgen op de borst, de armen of de rug.

Rosacea is één van de verschillende vormen van acne, en waarschijnlijk ook de meest bekende. Deze vorm van acne komt vooral voor op de wangen en er wordt dan ook gezegd dat iemand met acne rosacea altijd rode wangen heeft. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar als het bij een man voorkomt, is het vaak weer erger dan gewoonlijk.

Het kan lastig zijn om de diagnose te stellen omdat normale acne en acne rosacea erg op elkaar lijken. Een normale huisarts zal deze diagnose dan ook niet stellen, want er is echt een expert voor nodig.

Een dermatoloog kan het verschil zien tussen de normale acne en de acne rosacea. Wat dus het meest opvalt, is dat bij acne rosacea het voornamelijk op de wangen voorkomt en iemand hierdoor rode wangen heeft, terwijl bij normale acne het eigenlijk overal op het gezicht voorkomt.

Ook komt het veel voor op de neus, waardoor het midden van het gezicht er voornamelijk last van heeft. De kin en het voorhoofd zijn vaak vrij van puistjes. Het fijne aan deze variant van acne, is dat het geen littekens zal veroorzaken. Bij normale acne gebeurt dit wel vaak, wat nog vervelender is.

Bij acne rosacea hoef je je daar in ieder geval niet druk om te maken. Het is verstandig om niet teveel in de zon te zitten en ook wijn of gekruid eten kunnen de klachten verergeren. De huid zal dan nog veel roder worden. Er zijn gelukkig goede crèmes en medicijnen om acne te behandelen.