Fabels over acne


Er bestaan nogal wat fabels over acne / puistjes. We hebben hieronder een aantal fabels beschreven. Zoals de oorzaken van acne. Veel mensen denken dat bijvoorbeeld bepaalde voeding acne veroorzaakt, maar meestal is dit niet de oorzaak.

Voeding
Veel mensen denken dat acne voornamelijk ontstaat door slechte voeding, maar in principe heeft het ontstaan van acne nauwelijks tot niets te maken met slechte voeding. Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat acne wordt verergerd door bijvoorbeeld chocolade, veel vlees of patat. Mocht je zelf ervaren dat dit wel zo is, dan kun je uiteraard een ander voedingspatroon aannemen.

Hygiëne 
Er zijn mensen die denken dat je alleen acne of puistjes kan krijgen als je onhygiënisch leeft. Acne of puistjes hebben niks te maken met een slechte hygiëne. Er zijn mensen die geen enkel puistje krijgen, zelfs niet als ze hun gezicht een week niet hebben gewassen. Daarnaast is acne geen infectieziekte.

Middeltjes
Als je acne hebt moet je niet geloven dat je binnen een aantal dagen van je acne af bent. Er bestaan nog geen wondermiddelen. Bij sommige middelen die werken om van je acne af te komen moet je soms wel enkele maanden wachten tot je resultaat ziet. Ook door je gezicht met veel zeep te wassen kom je niet van je acne af. Het wordt door dermatologen zelfs afgeraden. Ook tandpasta aanbrengen op je huid is niet aan te raden en is alleen maar slecht voor je huid.

Acne gaat altijd over
Bij de meeste mensen gaat acne vanzelf over, maar niet bij iedereen. Je kan rond je 30ste nog last hebben van acne. Vooral vrouwen hebben op latere leeftijd last van hormonale acne. De meeste mensen hoeven niks te doen om er vanaf te komen, want het gaat heel vaak van zelf. Tegenwoordig zijn er wel veel crèmes tegen acne.

Wat kan wel acne veroorzaken?

Er zijn een aantal zaken die invloed uitoefenen op het ontstaan van acne. Hier kun je vaak zelf iets aan doen. Denk aan een slechte hygiëne. Overigens is een goede hygiëne geen garantie voor een leven zonder acne. Bovendien moet je je huid ook op de juiste manier verzorgen. Je gezicht wassen met heet water en gewone zeep heeft een nadelig effect.

In plaats van heet water gebruik je het best lauw water. Ook je het hardhandig afdrogen van je gezicht is iets wat je beter niet kunt doen. Je kunt je gezicht het best voorzichtig deppen. Make-up en geparfumeerde crèmes kunnen ook veroorzakers zijn van acne. Zeker als je erg last hebt van acne zijn dit producten die je beter niet kunt gebruiken.

Door het aanbrengen van make-up zorg je er voor dat je huid niet kan ademen en hierdoor kan acne ontstaan of juist verergeren. Er zijn nog andere factoren, zoals:

1. Stress (een verergerende factor)
2. Erfelijkheid
3. Hormonen (menstruatie, puberteit)