Puisten uitknijpen: waarom u ermee moet stoppen

Puisten uitknijpen

We zijn zo vaak gewaarschuwd door onze dermatologen, schoonheidsspecialisten en onze moeders, en toch doen we het, puisten uitknijpen. Maar is het uitknijpen van een puistje nu echt zo slecht voor de huid als men beweert?

Puisten uitknijpen kan de huid beschadigen

Een ontstoken puistje ontstaat wanneer een porie overspoeld raakt met overtollig talg, dode huidcellen, bacteriën en, vaak, pus. En ja, het uitknijpen van puistjes is net zo gevaarlijk als alle deskundigen en onze moeders zeggen dat het is.

Voordat je begint met duwen, moet je echter eerst nadenken over wat er onder de huid plaatsvindt. De porie is immers al gezwollen en staat onder veel druk. Wanneer u een puistje knijpt, kunt u per ongeluk al het vuil uit de porie dieper in de follikel duwen. Dat kan ertoe leiden dat de follikelwand scheurt en al het geïnfecteerde materiaal in de lederhuid, de onderste huidlaag, beland.

Puisten uitknijpen kan vlekken en littekenvorming veroorzaken

Puisten uitknijpen kan echt vlekken verergeren. De schade gebeurt niet alleen onder het oppervlak, maar ook daarboven waar u het kan zien.

Na het uitduwen kan er een korstje ontstaan. Knijpen, vooral als je het net aan een puistje doet, kan u huid veel roder en dikker maken dan wanneer u het puistje gewoon liet rusten.

Puisten uitknijpen kan op de langere termijn veel meer effecten hebben dan een gezwollen plek en een korstje. U hebt de kans dat het de ontwikkeling van acne littekens vergroot. Elke keer als uw huid beschadigd raakt, is er een kans dat er bij het genezen van de huid weefsel verloren gaat. Hoe groter de schade aan de huid, hoe groter de kans op weefselverlies en hoe groter de kans op littekens.

Net zoals littekens ontstaan, kunnen er ook donkere vlekken ontstaan. Deze donkere vlekken op de huid, de zogenaamde post-inflammatoire hyperpigmentatie, worden veroorzaakt door ontstekingen. Het uitknijpen van puisten veroorzaakt ontstekingen en daardoor hebt u meer kans om post-inflammatoire hyperpigmentatie te zien zodra een puistje geneest.

Ga voor een middel tegen acne

Aan uw puistjes prusten kan de infectie verspreiden en uiteindelijk uw acne verergeren. Het is duidelijk dat een afhaak beleid de beste keuze is als het op uw huid aankomt.

Maar als we eerlijk zijn, weten we hoe vervelend het is en dat je ze gewoon meteen en snel wil verwijderen. Er zijn veiligere manieren om van individuele puistjes af te komen. Probeer eerst acne behandelingen zoals locale gels en scrubs. Deze producten worden op bestaande puistjes aangebracht om ze te helpen uitdrogen en snel te genezen. Deze middelen werken het beste voor milde acne en relatief kleine puistjes. Als je een echt grote puistjes hebt die niet weggaan, kunnen wij een online consultatie regelen met een dermatoloog die u acne medicatie zal voorschrijven. U zal versteld staan hoeveel hulp deze pillen tegen acne u kunnen bieden.