Wat te doen tegen acne: 10 Dos & Don’ts om acne te bestrijden

Wanneer u een uitbraak hebt van acne is het normaal dat u de drang voelt om onmiddellijk iets te doen. Of het nu gaat over puistjes uitknijpen, het scrollen op Instagram om een behandeling tegen acne te vinden of het verwoed googlen naar “hoe snel van acne afkomen”, we doen het allemaal. En vaak gebeurt zo’n break-out dan altijd nog eens voor de dag van een feestje waar u van weet dat u minstens een aantal exen zal tegenkomen.

Als u nog steeds op zoek bent naar wat te doen tegen acne dan zijn wij er voor u. We spraken met top dermatologen om erachter te komen wat u nu precies moet doen als u een uitbraak hebt en u er met de grootste haast van af wil komen. Lees verder om de do’s en don’ts te weten te komen over het kalmeren van een ontstoken en geirriteerde huid.

1. Doe ijs op het puistje

Als u een gezwollen puistje op uw gezicht hebt dat pijn veroorzaakt, doe er dan een ijsblokje op. Wikkel het in een dunne doek en plaats het drie tot vier minuten op de plaats van de ontsteking. Herhaal dit de hele dag door om de pijn te verlichten en de zwelling tijdelijk te verminderen.

2. Ga voor een zachte gezichtsreiniger

Het inruilen van uw gebruikelijke reiniger voor een iets ruwere lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar toch doet u dat beter niet. Uw reinigingsmiddel moet zacht zijn zodat actuele cremes tegen acne zich in uw huid kunnen vastzetten, zegt Dr. Schultz. Het is het beste om gewoon vast te houden aan uw reguliere huidverzorgingsroutine met een hydraterende reiniger.

3. Ga geen puisten uitknijpen

We weten dat u dit al vaak gehoord hebt, en we weten ook dat u het toch gaat doen. Maar volgens Josh Zeichner, M.D., directeur van een cosmetisch en klinisch onderzoek in de dermatologie van het Mount Sinai Hospital in New York City, doet het uitknijpen van puistjes u alleen meer kwaad dan goed. Het kan leiden tot een huidtrauma wat op zijn beurt leidt tot “een ontsteking, een infectie en mogelijk zelfs een litteken“. Lees: Het duurt twee keer zo lang voordat deze vervelende puist zal verdwijnen, dus houd uw handen thuis. Maar wat als u echt niet kan weerstaan aan de drang? Dr. Tanzi raadt aan om een washandje met heet “maar uiteraard niet koken” water te gebruiken om de pus rustig uit het puistje te duwen en het daarna te ontsmetten.

4. Gebruik make-up met salicylzuur

Make-up gebruiken om acne te camoufleren lijkt een noodzakelijk kwaad. U wilt de dader in kwestie verbergen, maar het kan ook aanvoelen alsof u hem verstikt. Bepaalde formules kunnen echter wel degelijk puistjes aanpakken terwijl ze dekking bieden. “Salicylzuur is een veelvoorkomend acne-ingrediënt dat nuttig is bij het voorkomen of behandelen van puistjes en kan worden gevonden bij verschillende make-up merken,” zegt Rachel Nazarian, M.D., een dermatoloog bij Schweiger Dermatologie.

5. Let op uw voeding

Is chocolade uw vijand? Krijgt u van patat een vettere huid? Deze zogenaamde triggervoedingsmiddelen beïnvloeden niet iedereen, maar Dr. Schultz waarschuwt dat u toch in de gaten moet houden of bepaalde voedingsmiddelen de neiging hebben om bij u acne uitbraken te veroorzaken. Probeer voedsel dat uw huid vet maakt zo veel mogelijk te vermijden.